Gennem tiden har vi hørt mange skrøner om og oplevelser med printere og papir. Der er nemlig ikke det store postyr omkring Kopiblæk og billig kopipapir, medmindre du bruger genfyld. Så her er facts om kopiblæk og billig kopipapir
Markedet på blækpatroner er kommet under pres – til fordel for forbrugeren. Butikkerne tjener ikke længere kassen på blæk til printere, selvom få forsøger at holde sig fast, ofte ved at tilbyde ekstra rabatter mm. Vi hører og læser mange usandheder, enten fordi forhandlerne ikke ved noget om printeren, eller fordi de blot vil sælge. De to hyppigste spørgsmål, vi får og falder over, er:
- Ødelægger kopiblæk printeren?
- Er dyrt kopipapir bedre end billigt kopipapir?
Men hvad er sandt? Vi svarer på spørgsmålene her. ER det rigtigt at kopiblæk ødelægger din printer? Og ER der forskel på billigt kopipapir til 19,95 kr. og kopipapir til 50 kr. fra HP?
Er der forskel på budgetpapir og det dyre papir?
Lad os starte med kopipapiret. Der er IKKE forskel på billigt og dyrt kopipapir. Det har vi aldrig været i tvivl om, men for god ordens skyld ringede vil til vores papirleverandør og spurgte: Er der forskel på kvaliteten, eller har det dyre papir bare et mærkenavn? Leverandøren svarede: ”Jeg vil være ærlig, nej, der er ikke forskel – men du kan tjene flere penge på dyrt kvalitetspapir-rygtet”.
Kopipapir til 50 kr. (oftest HP kopipapir) er lige så godt som det til 20 kr. Der er ingen grund til, at du køber dyrt kopipapir. Kopipapir koster f.eks. kun 19,95 kr. hos os.
Det billige papir er alt fra hvide pakker til ”Budget”. Andre forsøger at ramme en bestemt gruppe mennesker ved at kalde det ”laser-printerpapir”, give det stjerner eller andre fancy navne. Men indkøbsprisen på HP og billigt papir er oftest næsten den samme (medmindre du er kædebundet). Der er bare mange penge at tjene på at lade som om, at mærke-kopipapir er dyrt.
Skrøne: Billigt kopipapir støver og bruger mere blæk
Det er en løgn, som blot bruges til at sælge dyrt papir.
For 15-20 år tilbage var det korrekt, at det billige kopipapir støvede. Men ikke i dag.
Når vi snakker udskrift, er det printeren, der bestemmer, hvor meget blæk der bruges, ikke papiret. Hvilket papir du bruger, har altså ikke noget at sige for mængden af blæk.
Kopiblæk – kan det ødelægge printeren?
For det første: Der er ikke noget, der hedder kopiblæk. Det var det ord, man brugte dengang blæk var kommet på markedet, og der første gang blev lavet kopimærker – også selvom de fleste mærker var en helt anden type blæk. I dag er det ulovligt at lave kopivarer i EU, så det er der som udgangspunkt ikke, og du kan ikke finde det i butikkerne i Danmark.
Til gengæld er der 4 forskellige typer blækpatroner, du kan købe:
- De originale
- De nyproducerede (der er lige så gode som originale)
- Remanufactured
- Genfyld
Inden vi uddyber de fire typer vil vi nævne, at der jo er 2 typer blækpatroner. Der er enkeltfarvet, og der er flerfarvet (all-in-one), som kaldes CMY efter de 3 grundfarver.
De originale
Fordele: De virker hver gang – på nær HP’s som ofte har en udløbsdato. Derfor kan du ikke have mange i gemmerne.
Ulempe: Op til 4 gange dyrere end nyproduceret blæk.
De nyproducerede
Fordele: De er ligeså gode som de originale, de koster kun op til ¼ del af prisen i forhold til de originale, der er ingen udløbsdato, og der er mere blæk i end i de originale XL-patroner.
Ulemper: Man kan ikke få nyproduceret blæk til HP og Cannon-serien, i de modeller hvor der kun er 1 sort og 1 CMY, pga. patentrettigheder. Men har du sådan en printer, bør den udskiftes, da de er alt for dyre i blæk.
Remanufactured
Denne type patroner åbnes, rengøres, kontrolleres og genfyldes, og til sidst bliver de samlet og limet, så du kan købe dem som remanufactured.
Fordele: De er billige, men vi anbefaler dem KUN til HP og Cannon serier med 1 sort og 1 CMY.
Ulempe: Det er ikke sikkert, at de virker.
Køber du remanufactured patroner hos os i Hadsten Computer, kan du komme ned og bytte dem, som evt. ikke virker, til originale og betale restancen.
Genfyld
Fordele: De er yderst billige, og det kan gøres selv.
Ulemper: Det kan ødelægge printeren, der er meget fusk med påstået blækindhold, og det tørrer hurtigt.
Mange forhandlere, specielt kædebunde og ikke-faglige butikker, vil kun sælge originale blækpatroner, fordi det er den sikre løsning. Men de ryster i bukserne, når du kan købe nyproduceret blæk, der er billigere end deres avance på originalt blæk.
OBS: Vi har set nogle blækpatroner dryppe, men det er sket pga. brugerfejl. Nogle blækpatroner skaber vakuum, fordi plastikket brydes, når de sætte i printeren. Tager man det vakuum af inden påsætning, vil blækket dryppe. Den fejl kan ske ved alle typer blæk.
Gode råd til printer og blæk
- Køb altid dit blæk ved en fagforhandler. Computerforretninger er de bedste, da de har erfaring med teknik og printere.
- Hvis de, der hvor du køber blæk, tilbyder dig hver 7. patron gratis, gratis gavekort, gratis kopipapir eller lignende… Så er de nok for dyre. Find en ny forhandler.
- Driller printeren, så tag den med ned til en computerbutik. Halvdelen af alle printere, der driller, kan laves hurtigt inden for 5 minutter.
- Køb aldrig en printer med kun 2 patroner – CMY patroner er RØV dyre. Har du sådan en printer, så køb en ny.
- Køb aldrig en printer til under 700 kr. Det er for billigt.
- Hold dig generelt væk fra HP-printere. De er aggressive og dyre i blæk.
- Lexmark er en printer, der er næsten død – køb ikke dem i dag.
- Køb Brother-, Epson- eller Canon-printere med mindst 4 separate patroner.
Køb blæk i vores webshop
Køb dit blæk til din printer i vores webshop, klik her for at gå til webshoppen.
Har du spørgsmål til Kopiblæk og billig kopipapir-guiden?
kontakt os på 61303866 eller kontakt@hadstencomputer.dk
Lignende artikler
Normal eller XL printerblæk? Læs mere om det, klik her
HP blækpatroners indhold oversigt i ml. Læs mere om det, klik her